
Een nieuwe passtoel die zorgt voor een nauwkeurige, veilige én meer comfortabele passing
“Sinds eind februari maakt RSR voor al haar orthesepassingen gebruik van een innovatieve orthesepasstoel en daar zijn we trots op. Aan de, binnen de Louwman divisie Care, ontwikkelde orthesepasstoel is jarenlang en zorgvuldige onderzoek aan ontwikkeling voorafgegaan. Daarbij is vanuit de orthese collega’s veel input, denkkracht en jarenlange expertise gebundeld. Nadat eerst een prototype orthesepasstoel 2.0 werd ontwikkeld en getest, kon uiteindelijk gestart worden met de verdere doorontwikkeling. Het eindresultaat mag er zijn: een innovatieve en veilige orthesepasstoel en hét meetinstrument voor ortheseadviseurs. Niet eerder is in Nederland een passtoel ontwikkeld waarbij veiligheid, cliëntcomfort en nauwkeurigheid van een meting zo hand in hand gaan, als met de inzet van deze innovatieve passtoel. Sinds februari is de stoel in gebruik en inmiddels zijn ook al onze adviseurs uitvoerig getraind in het juiste gebruik ervan. We zijn heel benieuwd hoe de stoel door onze cliënten ervaren wordt en de eerste geluiden zijn positief. Aandacht voor innovatie staat binnen onze organisatie hoog op de agenda. Dankzij de continue focus op het verbeteren van onze dienstverlening voor onze klanten, is het mooi om te zien dat die aandacht zich nu vertaald heeft in een nieuwe passtoel waarmee onze adviseurs dagelijks hun cliënten kunnen voorzien in een zo optimaal mogelijke orthesepassing.”, aldus een trotse Dennis Delhez (Manager Inkoop) die naast alle ortheseadviseurs vanuit zijn functie nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de passtoel.

Nieuwe orthesepasstoel
De innovatieve orthesepasstoel zorgt ervoor dat het passingsproces voor de cliënt meer comfortabel kan verlopen, dan voorheen. Immers, het ondergaan van een passing is voor een cliënt vaak niet iets waar men naar uitkijkt. Iedere passing kan hen, vaak mede door de complexiteit van eventuele beperkingen, stressmomenten opleveren. En stress draagt niet positief bij aan een comfortabel en soepel passingsverloop. Een passing vraagt veel qua aandacht en tijd. Hierbij staat vertrouwen in de adviseur en hun materiaal centraal voor de cliënt.
De inzet van de innovatieve passtoel maakt dat een enkele passing in de meeste gevallen kan volstaan voor het verkrijgen van een zo optimaal mogelijk eindresultaat. Daar waar het kan, het liefst in 1x goed is onze insteek. Die insteek naast het verkrijgen van een zo nauwkeurig mogelijke pasafdruk, het leveren van kwaliteit, borgen van veiligheid, een soepeler verloop en het goed ondersteunen van de adviseur tijdens een passing, vormden de uitgangspunten voor de ontwikkeling van deze innovatieve passtoel.

Betere instelbaarheid passtoel
Dat slechts een enkele passing nodig is en het comfort voor de cliënt verhoogd is, is mede te danken aan de betere instelbaarheid van de innovatieve passtoel. Een gemiddelde passessie duurt zo’n 1,5 tot 2 uur. In dat tijdsbeslag wordt zoals gezegd veel van een cliënt gevraagd. Voor cliënten die veelal zwaar of meervoudig gehandicapt zijn, is vertrouwen en comfort essentieel bij het uitvoeren van een passing. Dit leidde ertoe dat de nieuwe stoel is uitgerust met uitgebreide, eenvoudig te bedienen mechanische- en elektrische instellingsapparatuur. Elektrische aanpassingen zorgen er mede voor dat de passing voor cliënt minder fysieke belastend is en daardoor een positieve ervaring met een nieuwe zithouding kan ervaren. Juist die elektrische functionaliteit is een groot gemak voor cliënt en adviseur. Verstellingen kunnen door de adviseur gedaan worden terwijl tegelijkertijd oogcontact gehouden kan worden met de cliënt. Dat zorgt ervoor dat het effect van de verstelling meteen goed zichtbaar is. Aanpassingen met hulp van handgereedschap als ring- en steeksleutels, of het met de hand ‘in positie duwen’ voor een juiste rug- en zithoek, behoren daarmee tot het verleden.

Een volledige passing én in 1 x goed
Het vinden van de juiste zitpositie is een proces van stellen, heel veel bijstellen en uiteindelijk de finale ‘finetuning’. Doordat het (bij)stellen voorheen handmatig plaatsvond, kon de verstelling niet altijd zo specifiek nauwkeurig zijn. Met de elektrische bediening kan de adviseur het oogcontact met de cliënt behouden en beter anticiperen op eventuele reacties van de cliënt. Dit zorgt ervoor dat er minder kans is op een stressvolle ervaring, als gevolg van een onverwachte beweging. Risico op verstijving, angst of het ontwikkelen van een spasme was eerder zeker aanwezig, met als gevolg een verhoogd risico op een afwijking in een goede afdruk, of zelfs de kans op voortijdig afgebroken sessies. Hierdoor bleken er uiteindelijk meerdere passessies nodig.
Dankzij de elektronische functionaliteit kunnen aanpassingen tijdens de meting vloeiender en preciezer worden (bij)gesteld en kan de cliënt zich meer veilig en vertrouwd voelen. De stoel laat zich gemakkelijk instellen in zowel in rug- en zitvlak, als ook in hoogte. Dat zorgt er ook voor dat de stoel zo laag kan worden ingesteld dat een staande transfer, als een cliënt deze kan maken, mogelijk is. Groot voordeel is daarnaast dat in dezelfde passessie zo mogelijk eventuele extra ondersteuningen of een extra werkblad ook direct kunnen worden aangemeten. Hierdoor kan de cliënt een complete ‘voorproef’ ervaren van het uiteindelijke eindresultaat.

Veilig
Veiligheid tijdens de meting heeft ook veel aandacht gekregen in het ontwikkelproces. Bij eerdere passingen moest de cliënt die een staande transfer maakte, door de aanwezige adviseur en therapeut in de stoel getild en, of gehesen worden. Vervelend voor de cliënt en uiterst zwaar en fysiek inspannend voor alle betrokkenen. De innovatieve passtoel zorgt ervoor dat de stoel nu beter ‘instapbaar’ is voor de cliënt, waarmee ook een veiligere situatie wordt verkregen. Bovendien kan de passtoel nu een gewicht tot 160 kg aan in plaats van 100 kg. Daarnaast is de stoel uitgerust met een noodstop en is al het ‘snoerwerk’ in de stoel geïntegreerd met een automatisch oprolmechanisme. Scherpe delen zijn weggewerkt en de stoel is uitgerust met een sterke wielverdeling, waardoor de stoel in alle ingestelde posities volledig stabiel blijft. De nieuwe stoel is bovendien gebouwd volgens alle vereisten die gelden volgens de geldende machinerichtlijn.
Jarenlang onderzoek
Aan de ontwikkeling van de innovatieve Orthesepassstoel is een jarenlang en zorgvuldig onderzoek voorafgegaan. Vanuit alle orthese collega’s binnen de Louwman divisie Care is de afgelopen jaren veel input, denkkracht en expertise gebundeld. Het prototype Orthesepasstoel 2.0 werd aanvankelijk eerst ontwikkeld en uitvoerig getest, waarna de verdere doorontwikkeling volgde met deze innovatie orthesepasstoel als resultaat.
De stoel is ergonomisch verantwoord in het gebruik en wordt sinds februari actief ingezet tijdens alle orthesepassingen binnen de Louwman divisie Care.
- Veilig en goedgekeurd tot 160 kg
- Gebouwd volgens machinerichtlijn
- Comfort voor cliënt en adviseur
- Volledige passing, zo mogelijk in 1 x goed
- Uitstekende elektrische instelmogelijkheden